VI Koncert Prawykonań Utworów Akordeonowych odbędzie się 7 października (poniedziałek) 2019 r.
o godz.  19:00 w Sali Koncertowej Akademii Muzyczne w Krakowie, ul. Św. Tomasza 43 . Wydarzenie ma na celu prezentację wysokiej jakości artystycznych kompozycji z udziałem akordeonu, jeszcze nie prezentowanych publicznie. W programie: Jacek KopiecElegia (2019) na akordeon solo, Wiaczesław KyrylovSentimental (2019) na dwa akordeony, Jakub SarwasHyporchema (2011) na flet, skrzypce i akordeon, Hurry Up! (2007-2008) na pięć akordeonów,  Maciej ZimkaNew Little Suite (2019)  na akordeon solo,  4 aforyzmy (2008) na akordeon solo, Chanson I  (2011) na akordeon solo.

Wykonawcami koncertu będą: Alena Budziňàkovà, Mateusz Dudek, Jacek Kopiec, Wiesław Ochwat, Grzegorz Palus,  Maciej Zimka – akordeony, Oriana Masternak – skrzypce, Wiesław Suruło – flet. W ramach koncertu odbędzie się również Scena Młodych Akordeonistów – na estradzie zadebiutuje Konstanty Sobula – młody i utalentowany akordeonista.

Wydarzenie zostało objęte patronatem medialnym przez TVP Kultura, Radio Kraków oraz Polmic.pl. Organizatorami wydarzenia są Katedra Instrumentów Dętych Drewnianych i Akordeonu oraz Fundacja Art Forum.

Wstęp Wolny

Projekt jest współfinansowany ze środków Miasta Krakowa.

www.krakow.pl

www.ngo.krakow.pl