W dniach 30 sierpnia do 20 września 2020 odbędzie się Małopolski Festiwal Muzyczny „Muzyka w Zabytkach”. Co niedzielę,  koncerty i towarzyszące im prelekcje odbędą się na terenie województwa małopolskiego w reprezentatywnych obiektach zabytkowych: Kościele Św. Anny w Stryszawie,  Kościele Św. Bartłomieja Apostoła w Zbyszycach, Zamku w Nowym Wiśniczu, Kościele NMP w Chomranicach

Festiwal obejmie 4 koncerty muzyki klasycznej w obiektach zabytkowych wraz z prelekcjami dotyczącymi zabytków i ich konserwacji. W ramach projektu zaprezentują się artyści polscy i zagraniczni, m.in. Giorgio Matteoli, Alberto Cesaracio, Duo del Gesu czy Magdalena Kulig wykonując muzykę klasyczną zarówno polską jak i zagraniczną o dużym znaczeniu kulturotwórczym dla polskiego i europejskiego dziedzictwa. W projekcie wezmą też udział wybitni specjaliści w zakresie opieki nad zabytkami, m.in. dr hab. Waldemar Komorowski, dr Andrzej Siwek, którzy opowiedzą o znaczeniu obiektów zabytkowych jak również ich prawidłowej konserwacji. Projekt ma na celu ułatwienie dostępu do żywej kultury w reprezentatywnych dla Województwa Małopolskiego obiektach zabytkowych oraz wzmocnienie wiedzy z zakresu historii sztuki i konserwacji zabytków na terenie małych miejscowości zagrożonych wykluczeniem z odbioru kultury. Dyrektorem Artystycznym festiwalu jest dr Maciej Zimka, a wydarzenie zostało objęte patronatem przez Małopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Dzieł Sztuki – dr hab. Monikę Bogdanowską. Patronami medialnymi wydarzenia są: TVP Kultura, TVP 3 Kraków, Radio Kraków.

Program Koncertów:

Maciej Zimka: akordeon

W programie m.in.: A.Vivaldi, J.Haydn

Wstęp wolny

W zależności od rozwoju sytuacji związanej z epidemią wirusa COVID-19, organizatorzy zastrzegają sobie możliwość przeniesienia wydarzeń festiwalowych do Internetu.

W związku z wprowadzonym stanem epidemii wirusa SARS – CoV- 2 i zaleceniami Ministerstwa Zdrowia ilość miejsc ograniczona. Zalecamy dokonanie rezerwacji poprzez e-mail: zgloszenia.mwz@gmail.com. Decyduje kolejność zgłoszeń.”

Organizatorem wydarzenia jest FUNDACJA ART FORUM.

Więcej informacji: https://www.facebook.com/MuzykawZabytkach

„Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych”